5 Mayıs Hıdrellez Günü Başladı,Haydi Bir Dilekte Sen Tut
Artık soğuk kış günlerini ardımızda bıraktık.Sıcak havaların gelişini simgeleyen Hıdrellez günü bugün başlıyor. Peki Hıdrellez nedir ve nasıl kutlanır?
Tarihi: 2017-05-05
Hıdrellez Nedir ? 6 Mayıs’ta başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini ,8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevisimini oluşturmaktadır.Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü,Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
Hıdrellez Nasıl Kutlanır?
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.
Soğuk kış aylarının sona erdiği yaz mavsimine girdiğimiz bu Hıdrellez gününde gönlünüzden geçen tüm dualarınızın kabul olması dileğiyle…